............................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινά σήμερα ο ψηφιακός ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΥΓΕΙΑ

Ανοίγει σήμερα τις διαδικτυακές πύλες του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που πλέον στοχεύει να φέρει το ασφαλιστικό σύστημα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του.
Από σήμερα το πρωί που θα μοιραστούν οι κωδικοί στους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν το νέο σάιτ του ΕΦΚΑ, τίθενται σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης και το ηλεκτρονικό μητρώο που θα δέχεται νέες εγγραφές ασφαλισμένων και συνταξιούχων αλλά και μεταβολές στους ήδη υπάρχοντες.
Ειδικά στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έγιναν υπερβάσεις προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική ενοποίηση του μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, αφού όλα στηρίζονται ακριβώς σ’ αυτό το μητρώο.
Η βάση βέβαια όλων των καινούργιων εφαρμογών που θα «απαλύνουν» τη συναλλαγή του πολίτη με τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται στο νέο σάιτ του ΕΦΚΑ, από το οποίο θα μπορούν να διεκπεραιωθούν από μακριά (χωρίς δηλαδή να χρειάζεται επιτόπια παρουσία του συναλλασσόμενου) πολλές συναλλαγές.
Παράλληλα θα μπορεί ο ασφαλισμένος σε βάθος χρόνου, αλλά σίγουρα μέσα στο 2017, να βλέπει την πορεία των ασφαλίστρων που θα καταβάλλει αλλά και να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησής του.
Στην πράξη η νέα διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης θα δώσει στους ασφαλισμένους (ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών) τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ώστε να μην προκύπτει (τουλάχιστον άμεσα) η ανάγκη μετακίνησης από τον τόπο τους.
Βέβαια το γεγονός ότι πρέπει τουλάχιστον μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος να κατατεθούν τα πρωτότυπα έντυπα δεν αίρει την ανάγκη μετακίνησης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την πλήρη λειτουργία του συστήματος έχουμε ακόμη πολλές στάσεις.
Το επόμενο ορόσημο είναι η 23η Ιανουαρίου οπότε θα λειτουργήσει εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου και θα μπορεί αυτός να δει τις οικονομικές του εκκρεμότητες, τον χρόνο ασφάλισής του και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, αλλά και τις ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Εγκύκλιος για μπλοκάκια

Ωστόσο εκείνο που καθυστερεί και έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην αγορά είναι το θέμα της εγκυκλίου που θα διευκρινίζει τι θα γίνει με όσους εργάζονται και εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).
Οπως έχουμε πληροφορηθεί, η εγκύκλιος είναι έτοιμη και έχει δοθεί προς καθαρογραφή (άρα μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα).
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε μέχρι 2 εργοδότες, θα μοιράζονται τις ασφαλιστικές τους εισφορές με τους εργοδότες τους (13,33 οι εργοδότες και 6,67 ο εργαζόμενος), όμως αυτό δεν θα ισχύσει για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί και ταυτόχρονα εργάζονται σε κάποιον άλλον εργοδότη με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μεγάλο στοίχημα η επιτυχία του ΕΦΚΑ
Η «μάχη» του ΕΦΚΑ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Το σκίτσο της ημέρας


Αντισυνταγματική η υπουργική για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 16.01.2017

ΚΟΣΜΟΣ
 ΜΜΕ, εφημερίδες, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ
Συντάκτης:  Δημήτρης Φαναριώτης


Η επικείμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Σκοτίας, η συνεχιζόμενη κόντρα Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και η χθεσινή τηλεοπτική μονομαχία των επτά υποψηφίων της γαλλικής Αριστεράς για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που «γράφουν» πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία, η εφημερίδα The Scotsman έχει τίτλο «Η έλλειψη προσωπικού ωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κοντά στο σημείο κατάρρευσης».
Πρόκειται για τη δήλωση του γιατρού Πίτερ Μπένι, επικεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Γιατρών της Σκοτίας, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση είπε, μεταξύ άλλων, ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους παρά τις δραματικές ελλείψεις.



Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο «Τα απρόσεκτα Tweets μπορούν να θέσουν την ασφάλεια σε κίνδυνο, λέει η CIA στον Τραμπ».
Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, σε χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τον Τραμπ να υιοθετήσει μια περισσότερο προσεκτική προσέγγιση στα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στη Γαλλία, καθώς πλησιάζει η 22α Ιανουαρίου, ημέρα διεξαγωγής των προκριματικών εκλογών για τη γαλλική Αριστερά, η Liberation έχει τίτλο «Σαν να ήταν μια χρήσιμη ψήφος».
Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι Μακρόν και Μελανσόν κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, οι επτά υποψήφιοι κατάφεραν στο χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ να αναλύσουν τα προγράμματά τους για την κοινωνία.

Η Le Figaro, από την πλευρά της, γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Μακρόν - Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές πιασμένοι στη μέγκενη».
Στην ανάλυση που ακολουθεί η εφημερίδα τονίζει ότι στριμωγμένο, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται να αναδείξει έναν αξιόπιστο υποψήφιο για την προεδρία της χώρας για το 2017.

Η ιταλική La Repubblica έχει τίτλο «Τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μανούβρα 3,4 δισ.» και αναφέρεται στη δήλωση του επιτρόπου Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία διακινδυνεύει να υποστεί μια οδυνηρή οικονομική διαδικασία εάν υπερβεί το προβλεπόμενο έλλειμμα.



Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η Washington Post έχει τίτλο «Το σχέδιο για την Υγεία σχεδόν έτοιμο» και στο σχετικό άρθρο αναφέρει τη δήλωση του Τραμπ «Υγεία για όλους», ο οποίος όπως είπε θέλει να αντικαταστήσει το Obamacare με ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει περίθαλψη για όλους.
«Καθώς οι παίκτες-κλειδιά αποσύρονται, ο πλανήτης προωθεί το Μεσανατολικό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των New York Times, οι οποίοι στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες της Γαλλίας μέσω της διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσε, προκειμένου να ξεπαγώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει την άνευ όρων υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

Για το ίδιο θέμα, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post έχει τίτλο «Οι υπουργοί του πλανήτη υιοθετούν στο Παρίσι τη λύση των δύο κρατών» (για το Μεσανατολικό) και στο σχετικό άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις Ισραηλινών διπλωματών, σύμφωνα με τις οποίες «το Ισραήλ απέφυγε μια σφαίρα στη διάρκεια της διάσκεψης».

Τέλος, η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Gulf News έχει τίτλο «Το παλαιστινιακό κράτος μοναδική λύση - διάσκεψη Παρισίων», με το σχετικό άρθρο να υπογραμμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε τον Τραμπ να αποφύγει τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Βελγικός Τύπος: «Ο Ερντογάν οδήγησε σε ναυάγιο τη Γενεύη»

____________
efsyn.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΝΕΑ