............................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 16.01.2017

ΚΟΣΜΟΣ
 ΜΜΕ, εφημερίδες, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ
Συντάκτης:  Δημήτρης Φαναριώτης


Η επικείμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Σκοτίας, η συνεχιζόμενη κόντρα Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, αλλά και η χθεσινή τηλεοπτική μονομαχία των επτά υποψηφίων της γαλλικής Αριστεράς για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα που «γράφουν» πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία, η εφημερίδα The Scotsman έχει τίτλο «Η έλλειψη προσωπικού ωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κοντά στο σημείο κατάρρευσης».
Πρόκειται για τη δήλωση του γιατρού Πίτερ Μπένι, επικεφαλής της Βρετανικής Ένωσης Γιατρών της Σκοτίας, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση είπε, μεταξύ άλλων, ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους παρά τις δραματικές ελλείψεις.Ο Guardian από την πλευρά του έχει τίτλο «Τα απρόσεκτα Tweets μπορούν να θέσουν την ασφάλεια σε κίνδυνο, λέει η CIA στον Τραμπ».
Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, σε χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τον Τραμπ να υιοθετήσει μια περισσότερο προσεκτική προσέγγιση στα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στη Γαλλία, καθώς πλησιάζει η 22α Ιανουαρίου, ημέρα διεξαγωγής των προκριματικών εκλογών για τη γαλλική Αριστερά, η Liberation έχει τίτλο «Σαν να ήταν μια χρήσιμη ψήφος».
Στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι Μακρόν και Μελανσόν κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, οι επτά υποψήφιοι κατάφεραν στο χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ να αναλύσουν τα προγράμματά τους για την κοινωνία.

Η Le Figaro, από την πλευρά της, γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Μακρόν - Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές πιασμένοι στη μέγκενη».
Στην ανάλυση που ακολουθεί η εφημερίδα τονίζει ότι στριμωγμένο, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται να αναδείξει έναν αξιόπιστο υποψήφιο για την προεδρία της χώρας για το 2017.

Η ιταλική La Repubblica έχει τίτλο «Τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η μανούβρα 3,4 δισ.» και αναφέρεται στη δήλωση του επιτρόπου Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία διακινδυνεύει να υποστεί μια οδυνηρή οικονομική διαδικασία εάν υπερβεί το προβλεπόμενο έλλειμμα.Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η Washington Post έχει τίτλο «Το σχέδιο για την Υγεία σχεδόν έτοιμο» και στο σχετικό άρθρο αναφέρει τη δήλωση του Τραμπ «Υγεία για όλους», ο οποίος όπως είπε θέλει να αντικαταστήσει το Obamacare με ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει περίθαλψη για όλους.
«Καθώς οι παίκτες-κλειδιά αποσύρονται, ο πλανήτης προωθεί το Μεσανατολικό» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των New York Times, οι οποίοι στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες της Γαλλίας μέσω της διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσε, προκειμένου να ξεπαγώσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει την άνευ όρων υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για το Μεσανατολικό.

Για το ίδιο θέμα, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post έχει τίτλο «Οι υπουργοί του πλανήτη υιοθετούν στο Παρίσι τη λύση των δύο κρατών» (για το Μεσανατολικό) και στο σχετικό άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις Ισραηλινών διπλωματών, σύμφωνα με τις οποίες «το Ισραήλ απέφυγε μια σφαίρα στη διάρκεια της διάσκεψης».

Τέλος, η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Gulf News έχει τίτλο «Το παλαιστινιακό κράτος μοναδική λύση - διάσκεψη Παρισίων», με το σχετικό άρθρο να υπογραμμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε τον Τραμπ να αποφύγει τυχόν αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Βελγικός Τύπος: «Ο Ερντογάν οδήγησε σε ναυάγιο τη Γενεύη»

____________
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΝΕΑ