............................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

"Η ελληνοϊταλική κρίση του 1923 - Το επεισόδιο Tellini/Κερκύρας"

Dionisis Vitsos
Αθήνα


Στις 31 Αυγούστου 1923, ένα χρόνο μετά τη μικρασιατική καταστροφή την Ελλάδα κυβερνά "Επαναστατική κυβέρνηση" (ανέλαβε στις 14/11/1922) η οποία δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ η εκτέλεση των "έξι" περιθωριοποίησε την ήδη βαριά λαβωμένη χώρα μας. 
Στην κυβέρνηση ηγείτο ο Νικόλαος Πλαστήρας, χωρίς όμως να κατέχει κάποιο αξίωμα, ενώ πρωθυπουργός ήταν ο Στυλιανός Γονατάς και υπουργός Εσωτερικών ο Γεώργιος Παπανδρέου.
~~~~
Με τη συνθήκη της Λωζάνης (Ιούλιος 1923) είχε ορισθεί διεθνής επιτροπή διαχάραξης των ελληνοαλβανικών συνόρων.
Όμως, το πρωί της 27ης Αυγούστου δολοφονείται από αγνώστους δράστες οι Ιταλοί στρατηγός Ενρίκο Τελίνι και ομάδα συνεργατών του, μέλη της επιτροπής διαχάραξης, στον δρόμο Κακαβιάς- Ιωαννίνων, επί ελληνικού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Το περιστατικό έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα μιας νέας πολεμικής σύρραξης.
Όπως ιστορικά αποδείχθηκε η δολοφονία έγινε από αλβανούς πράκτορες της ιταλικής φασιστικής κυβέρνησης. Ο Τελίνι ήταν αντίθετος με το Μουσολίνι, που τον αποκαλούσε τρελό. Μία από τις πιθανότερες εκδοχές είναι ότι ο ίδιος ο Μουσολίνι, που είχε καταλάβει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1922, οργάνωσε τη δολοφονία για να εξυπηρετήσει τα επεκτατικά του σχέδια.
~~~~
Εν τούτοις ο Μουσολίνι επέδωσε τελεσίγραφο με ιδιαιτέρως επαχθείς όρους στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, με το οποίο απαιτούσε να ζητηθεί συγγνώμη από την ανώτατη ελληνική στρατιωτική αρχή ενώπιον του ιταλού πρέσβη στην Αθήνα, να τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα, παρουσία του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου, να αποδοθούν τιμές στην ιταλική σημαία την ημέρα του μνημοσύνου, να διενεργηθεί ανάκριση με τη σύμπραξη του ιταλού στρατιωτικού ακολούθου, για την προσωπική ασφάλεια του οποίου η Ελλάδα θα αναλάμβανε την απόλυτη ευθύνη, να καταδικαστούν οι ένοχοι σε θάνατο, η Ελλάδα να καταβάλει 50 εκατ. ιταλικές λιρέτες, πέντε ημέρες από την επίδοση του τελεσιγράφου, να αποδοθούν στρατιωτικές τιμές στις σορούς των θυμάτων κατά τη μεταφορά τους στην Πρέβεζα. Ο Μουσολίνι απαιτούσε απάντηση εντός 24 ωρών. 
Εννοείται πως η εκπλήρωση των όρων του τελεσιγράφου προϋπέθετε την παραδοχή της ελληνικής ενοχής για τη δολοφονία του ιταλού στρατηγού και της ομάδας του. Η κυβέρνηση απέρριψε τα περισσότερα από τα ιταλικά αιτήματα, προσφεύγοντας παράλληλα στην Κοινωνία των Εθνών,(τον τότε ΟΗΕ), με σκοπό την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση. 
~~~~
Η ελληνική απάντηση κρίθηκε από την Ιταλία ως απορριπτική των αξιώσεων της φασιστικής κυβέρνησης και βάσει αυτού διετάχθη ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας, τέσσερις μόλις ημέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 1923. 
Ο ιταλικός στόλος κατέλαβε το νησί, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι βομβαρδίστηκαν τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν καταλύσει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. 
Αποτέλεσμα της ιταλικής επέμβασης ήταν 16 νεκροί (οι περισσότεροι εκ των οποίων πρόσφυγες), 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι. 
~~~~
Η κατάληψη της Κέρκυρας έληξε όταν η Πρεσβευτική Διάσκεψη,στην οποία η Κοινωνία των Εθνών παρέπεμψε τη διευθέτηση του ζητήματος, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών,να τελέσει μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα.
~~~~
Ο βομβαρδισμός της Κέρκυρα θεωρείται ως η “prova jenerale” για τον καταστροφικό Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
~~~~
ΠΗΓΗ: Ι. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ(1973- ) «Η ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1923/ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ TELLINI/KΕΡΚΥΡΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ, 2009


[ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ : Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Ολλανδία εξειδίκευσης στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις εργάστηκε ως ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής, ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών. Διδάσκει στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (Σ.ΕΘ.Α.), την Σχολή Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α.), την Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Αεροπορίας και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει στην Σχολή Ικάρων, την Σχολή Μετεκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και την Σχολή Νομικών Συμβούλων. 
Τον Δεκέμβριο του 2010, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύγγραμμά του υπό τον τίτλο "Η ελληνοϊταλική κρίση του 1923 - Το επεισόδιο Tellini/Κερκύρας". Έχουν ήδη εκδοθεί 9 βιβλία του.]
.
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
- Ο δολοφονηθείς ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελίνι
- Η σκηνή του εγκλήματος 
- Ιταλικός στρατός στην Κέρκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΝΕΑ