............................................"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος, είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του.Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία ...Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει αυτό το έθνος να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα».
Μίλαν Κούντερα (Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης)

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Χωρίς νερό για δύο ημέρες έμεινε οικογένεια με δύο παιδιά στα Πάμφιλα, μέχρι να παρέμβει στη ΔΕΥΑΛ από την Αθήνα (!) ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν Πληρώνω» Λεωνίδας Παπαδόπουλος για να βρεθεί κοινή λύση

             ΚΟΙΝΩΝΙΑ  // Μυτιλήνη 

Χωρίς νερό μάνα και παιδιά

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» διευθέτησε διακανονισμό 42χρονης μητέρας  από τα Πάμφιλα με τη ΔΕΥΑΛ - 1.200 ευρώ το χρέος



Ανθή Παζιάνου*

Χωρίς νερό για δύο ημέρες έμεινε οικογένεια με δύο παιδιά στα Πάμφιλα, μέχρι να παρέμβει στη ΔΕΥΑΛ από την Αθήνα (!) ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν Πληρώνω» Λεωνίδας Παπαδόπουλος για να βρεθεί κοινή λύση. Η 42χρονη μητέρα, αφού απέτυχε να κάνει αρχικά διακανονισμό με τη ΔΕΥΑΛ, απευθύνθηκε πρώτα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης όταν ανακάλυψε ότι της έκοψαν το νερό, και μάλιστα απροειδοποίητα, όπως κατήγγειλε στο «Ε», όπου δεν μπόρεσε να βρει λύση. Στη συνέχεια, βρήκε μέσω facebook το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και επικεφαλής του μίλησε απευθείας με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, ώστε χτες να βρεθεί τελικά λύση. 
Ολοένα και αυξάνονται στη Λέσβο κρούσματα με οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ούτε για τις βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως το νερό. Αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ στο «Ε» ΘεόδωροςΣτεργίου που ανέφερε: «Ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε με διακανονισμό το κάνουμε, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε σε διακοπή της υδροδότησης». 
Ο οικονομικός «γολγοθάς» 
Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή, το οικονομικό ζήτημα -αν όχι η φτώχεια- έρχεται και δημιουργεί και εντείνει τα μέχρι πρότινος μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό. Η 42χρονη Κατερίνα Κ. είναι διαζευγμένη με δύο παιδιά, το ένα με νοητική υστέρηση. Μένει στο πατρικό της, χωρίς να έχει κατορθώσει έως τώρα να κάνει αποδοχή κληρονομιάς -αφού χρειάζεται παράβολα και περαιτέρω έξοδα- με άμεσο τον κίνδυνο να χάσει και τη μοναδική στέγη για κείνη και τα παιδιά της. Μόνο της έσοδο είναι τα 100 ευρώ που δίνει μηνιαίως ο πρώην άντρας της για τη διατροφή «τα οποία τώρα κατάφερα και τον έπεισα να μου τα δίνει», 100 ευρώ από την «Κάρτα Αλληλεγγύης» του Δήμου Λέσβου και άλλα 100 ευρώ σε τρόφιμα από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου. «Δεν μπορώ να πάρω ούτε σύνταξη γιατί το παιδί δεν έχει το ποσοστό που απαιτούν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και θα πρέπει πάλι να συγκεντρώσω χρήματα, να παραχωρήσω γνωματεύσεις, να δώσω παράβολα για να επανεξεταστεί το αίτημα για σύνταξη», εξηγεί στην εφημερίδα μας.

Ο Αντώνης Γιαννάκης

«Απροειδοποίητα»
Πριν από τρεις ημέρες η Κατερίνα Κ. διαπίστωσε ότι της έκοψε η ΔΕΥΑΛ το νερό. «Απροειδοποίητα και ενώ είχα βάλει πλυντήριο, κόβεται ξαφνικά το νερό, δεν ήξερα τι να κάνω», αναφέρει. Ας σημειωθεί ότι το χρέος που έχει συσσωρευτεί εδώ και έναν χρόνο προς τη Δημοτική Επιχείρηση ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, η 42χρονη μητέρα «είχε μπει σε διακανονισμό από το 2013 με δόσεις των 20 ευρώ που όμως δεν τήρησε και στη συνέχεια μπήκε σε δεύτερο διακανονισμό το 2015 που επίσης δεν τήρησε».
Η ίδια μας λέει: «Πήγα αμέσως στη ΔΕΥΑΛ να ζητήσω επανασύνδεση και διακανονισμό. Ο υπάλληλος μού ζητούσε 70 ευρώ τον μήνα. Του εξήγησα ότι με τα χρήματα που έχω μπορώ να δίνω, κι αυτά με δυσκολία, 50 ευρώ. Ήταν ανένδοτος». Και προσθέτει: «Πήγα μετά στον Εισαγγελέα να ζητήσω να παρέμβει δεδομένου ότι έχω και δύο παιδιά και το ένα με νοητική υστέρηση και χρειάζομαι βοήθεια και μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, εκτός αν δανειζόμουν από κάποιον γείτονα. Ήμουν χάλια».

Το κίνημα «Δεν Πληρώνω»
Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Από μια ανάρτηση στο facebook η Κατερίνα Κ. είδε ότι «βοήθησαν μια γριούλα κάπου στην Αθήνα που της είχαν κόψει το ρεύμα και τους έστειλα μήνυμα. Να είναι καλά οι άνθρωποι, αμέσως ενδιαφέρθηκαν να με βρουν, παρόλο που δεν έχω κινητό τηλέφωνο. Έψαξαν, μίλησαν με τη ΔΕΥΑΛ και τα καταφέραμε. Σήμερα (σ.σ. χτες) συμφώνησε η ΔΕΥΑΛ να δίνω δόση 50 ευρώ τον μήνα για να έχουμε νερό».
Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, επικεφαλής του «Δεν πληρώνω», τόνισε στο «Ε»: «Ήταν απαράδεκτο αυτό που συνέβη στη Λέσβο και βέβαια πρέπει να σας πω ότι τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Η ΕΥΔΑΠ και άλλες εταιρείες ύδρευσης, στην πλειοψηφία τους δημόσιες ή δημοτικές, θα έπρεπε να μη στερούν βασικά αγαθά όπως το νερό από τους συμπολίτες μας. Ας διεκδικήσουν τις οφειλές με άλλους τρόπους, χωρίς όμως να απεμπολούν τον κοινωνικό μας πολιτισμό».
Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε με τον κ. Γιαννάκη, πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, ο οποίος μετά μίλησε με τον κ. Στεργίου και διευθέτησε το θέμα: «Ο κ. Γιαννάκης με περίλυπο ύφος άκουσε από τα χείλη μας την ιστορία της φτωχής γυναίκας που της έκοψαν το νερό, συμφώνησε με τα λεγόμενά μας ότι τέτοιες ενέργειες είναι εγκληματικές και ντροπή για το ανθρώπινο είδος, θεώρησε ότι δεν πρέπει να δοθεί μεγάλη έκταση στο θέμα και μας έκανε έκκληση να μεταβεί η γυναίκα στο γραφείο του και να λυθεί αμέσως το ζήτημα».

Από το 2009
Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» γεννήθηκε το 2009 στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα διόδια στην Αθήνα. Σύντομα μετεξελίχθηκε σε ένα κίνημα που δίνει καθημερινά το «παρών» σε δράσεις διεκδικώντας για όλους απρόσκοπτη πρόσβαση στη στέγη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στους δρόμους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην υγεία, στην παιδεία, στους δημόσιους χώρους, στα φυσικά αγαθά και σε κάθε άλλο αγαθό δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα. Το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς.


_________
http://www.emprosnet.gr/koinonia/xoris-nero-mana-kai-paidia#.WTEneIrJjoY.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΝΕΑ